Cebula kontra Majonez
Posted by tadeo w dniu 27 listopada 2011
Musisz to wiedzieć, lecz zapewne nie wiesz.
(Cebula i czosnek od wieków ratowały ludzi przed czarną ospą (dżumą). Kryją w sobie znacznie więcej tajemnic i słyną nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale także właściwości leczniczych)
PRZECZYTAJ DO KOŃCA: WAŻNE
Gdy w 1919 roku grypa zabiła 40 milionów ludzi (to jest więcej niż cała ludność Polski), był lekarz, który odwiedzał farmerów, żeby sprawdzić czy i jak może im pomóc w walce z grypą. Wielu fermerów i ich rodzin zaraziło się i wielu zmarło. Pewnego dnia lekarz przybył do jednego z farmerów i był zaskoczony, że każdy tam był zdrowy. Gdy zapytał, co oni takiego robili, co było inne, żona odpowiedziała, że umieszcza nieobraną cebulę w koszyczku w pokojach jej domu (prawdopodobnie w tamtych czasach były tylko dwa pokoje). Lekarz nie mógł uwierzyć temu i zapytał czy może wziąć jedną cebulę i sprawdzić ją pod mikroskopem. Ona dała mu jedną i gdy ją sprawdził znalazł w niej wirusy grypy. Tak więc oczywistym było dla niego, że to cebula absorbowała zarazki i w ten sposób cała rodzina była zdrowa.
Pewna fryzjerka z Arizony opowiadała, że kilka lat temu wielu jej pracowników i klientów przychodziło do pracy z grypą. Gdy umieściła ona kilka koszyczków z cebulą w zakładzie, ku jej zdziwieniu, nawet ani jeden z jej pracowników nie chorował. – Musi działać…
Spróbuj i zobacz co się stanie.
My też to zrobiliśmy w ubiegłym roku i nikt nie miał grypy.
P. S. Wysłałem to do przyjaciela w Oregon, który regularnie wysyła do mnie materiały na temat zdrowia. On opowiedział mi o bardzo interesującej historii związanej z cebulą: ” …pewnego razu zachorowałam na zapalenie płuc . Przypadkowo znalazłem artykuł, w którym proponują odciąć obydwie końcówki cebuli, wrzucić do pustego słoika umieszczając go na noc obok chorego. Rano cebula będzie czarna od zarazek i …dokładnie tak się stało…. Cebula była całkowicie zmieniona, a ja zaczęłam czuć się lepiej„.
Kiedy cebula ściąga choroby robi się czarna i chory szybko zdrowieje. Pamiętamy jednak, że kiedy cebulę stosujemy prewencyjnie, powinna ona być często zmieniana a w przypadku choroby zawsze, kiedy zmienia kolor na czarny. W innym artykule czytałem, że cebula i czosnek umieszczone w pokoju uratowało – kilka lat temu – wielu od zarażenia się czarną ospą. Tak więc cebula, jak i czosnek mają potężne antybakteryjne i antyseptyczne właściwości
RESZTKI CEBULI SĄ TRUJĄCE
Poniżej przedstawiam inny temat – mało chyba jeszcze znany – związany z cebulą. Wiele razy, gdy mamy problemy z brzuchem, nie wiemy dlaczego. Może cebula jest skutkiem tego problemu?. Jak wcześniej czytaliśmy, cebula absorbuje zarazki i jest bardzo ważnym profilaktycznym i leczniczym lekiem.
I to właśnie jest powodem, dla którego nie powinno się jeść cebuli, która przez jakiś czas była przekrojona.
Miałem niegdyś okazję zwiedzać Mullins Food Products – wytwórcę majonezu. Mullins jest ogromnym zakładem, właścicielami jego są 11 braci. Mój przyjaciel Jeanne, jest prezydentem CEO (Chief Executive Officer -funkcjonalnie odpowiada polskiemu prezesowi zarządu). Rozmawialiśmy o zatruciach pokarmu, i chciałbym podzielić się z tym, czego nauczyłem się od tego chemika. Człowiek, który dawał nam tur Ed, jeden z braci, ekspert w chemii jest odpowiedzialny za większość patentów. On też wynalazł sos dla firmy McDonald’s. Podczas zwiedzania ktoś zapytał, czy mamy martwić się o zatruciem majonezem. Ludzie zawsze martwią się, że majonez się zepsuje. Odpowiedź Eda (przypominam – eksperta w tym zakładzie od chemii) może cię zaskoczyć.
Ed powiedział, że majonez robiony komercjalnie (sklepowy) jest całkowicie bezpieczny.
Nawet nie musi być w lodówce – nie szkodzi jeśli będzie, lecz nie jest to konieczne. Wytłumaczył, że poziom pH w majonezie jest taki, że żadna bakteria nie może tam przetrwać. Każdy, kto zachoruje po zjedzeniu sałatek, zwala winą za to majonez zawarty w sałatce.
Ed powiedział, że gdy ktoś zatruje, pierwsze o co pytają lekarze, to kiedy ostatni raz ofiara zatrucia jadła CEBULĘ i z skąd ta cebula pochodziła (np.w sałatki) . Ed wytłumaczył, że jeśli to nie jest domowej roboty majonez, który psuje się na powietrzu, to komercyjny majonez napewno nie jest problemem.
Prawdopodobnie cebula w sałatce, lub ZIEMNIAKI.
Wytłumaczył, że cebula jest jak magnes dla bakterii, szczególnie nie duszona. Nigdy nie powinno się trzymać pokrojonej cebuli …rzekł Ed, nie jest nawet bezpieczna jeśli ją włożysz w zip-lock do lodówki.
Jest zatruta wystarczająco przez to, że została pokrojona lub nawet nadkrojona, może ona być niebezpieczna dla każdego (patrz też na cebulę, którą kładziesz na hotdoga, kupując go gdzieś na zewnątrz!)
Ed rzekł – „jeśli weźmiesz napoczętą cebulę i usmażysz ją dobrze, prawdopodobnie będzie w porządku, lecz jeśli weźmiesz taką cebulę i położysz ją na kanapkę, lub do sałatki – prosisz się o problem. W sałatce jarzynowej, zarówno cebula jak i wilgotne ziemniaki są bardzo atrakcyjne dla wzrostu bakterii o wiele szybciej powodują zatrucia, niż jakikolwiek majonez ze sklepu, który nawet nie ulegnie rozkładowi”.
Również psy niepowinny nigdy jeść cebuli. Ich żołądek nie metabolizuje cebuli.
Pamiętaj proszę, że jest niebezpieczne używać przekrojoną cebulę i próbować użyć ją następnego dnia. Stanie się bardzo trująca nawet po jednej nocy, ponieważ zawiera już trujące toksyny bakteryjne, które mogą spowodować w najlepszym wypadku ból brzucha lub nawet zatrucie pokarmowe.
PRZEPISY NA SYROP,
KTÓRE UODPARNIAJĄ ORGANIZM:
Syrop z cebuli, czosnku, cytryny i miodu
Syrop z cebuli, czosnku, cytryny i miodu
Składniki
– 6 główek dużej cebuli
– 2 główki czosnku
– 2 cytryny
– miód
Cebulę i czosnek obrać, pokroić na drobne kawałki. Dodać sok z cytryn, wszystko wymieszać i zalać miodem. Miód powinien przykryć pokrojoną cebulę i czosnek. W krótkim czasie otrzymamy syrop. Należy go zlać w ciemną szklaną butelkę, szczelnie zamknąć i trzymać w chłodnym miejscu. Pić codziennie 1- 2 łyżki stołowe.
Syrop z czosnku, cytryny i miodu
Składniki:
– 2 główki czosnku
– 2 cytryny
– 4 łyżki miodu
– dwie szklanki przegotowanej wody
Zmiażdżyć czosnek, dodać sok z cytryn, miód i przegotowaną wodę. Odstawić przygotowany napój na dwie doby i pić dwa razy dziennie po dwie łyżki.
oto słowo moje said
Kali użyć translator? Szlag mnie trafia jak czytam takie bzdety w takim stylu gramatycznym, stylistycznym i ortograficznym. A wystarczyło poprawić troszkę tekst i byłby czytelny i spełniłby swoją rolę.
Wioletta Grigorijew said
Myślę, że styl przekazu jes odwrotonie proporcjonalny do wartości tej informacji. Podziękowania i pozdrowienia.
Marcin said
„znalazł w niej wirus grypy. Oczywistym było, że cebula absorbowała bakterię”… Jeżeli nawet jest prawdą, że cebula absorbuje zarazki to takimi lapsusami strzelasz sobie w stopę i stawiasz w jednym szeregu z dostawcami informacji typu „Obcy porwali jego chomika”. Pozdrawiam i lekkiej klawiatury życzę ;)
tadeo said
Przepraszam, już poprawiłem
Jagoda Pilipczuk said
to chyba przesada z wlasciwosciami z cudownymi wlasciwosciami cebuli???!!! Cebula ciemnieje poniewaz sie utlenia w kontakcie z powietrzem i swiatlem , podobnie jak obrane jablka i ziemniaki . i wszystko co zawiera witamine C. Gdyby wlasciwosci cebuli byly takie doskonale powinnismy obwiesic sie cebula i pozamykac apteki ! Cebula przeciwdziala niektorym chorobom szczegolnie przeziebieniom tak jak owoce cytrusowe – wit . C . natomiast jest szkodliwa w dolegliwosciach watroby i ukladu pokarmowego ! Pozdrowienia !!! Basia
tadeo said
Pewnie masz rację, ale na pewno nie zaszkodzi (a może i pomoże) jak ktoś ją zastosuje według podanych przepisów. A te przepisy na syrop z cebulą lub czosnkiem i cebulą są na pewno dobre. Sam sprawdziłem. A swoją drogą medycyna naturalna w większości przypadków jest o niebo lepsza od tej „aptekowej”, i gdyby nie te potężne lobby farmaceutyczne, mogliśmy wiedzieć dużo więcej… I nie byłoby żadnej tajemnicy z tą cebulą, jaki problem przecież sprawdzić to w pracowniach chemicznych.
Jagoda Pilipczuk said
to prawda ze syrop z cebuli jest pomocny, i czosnek tez jest pomocny nie zaprzeczam! jednak nie ujmujmy wiele przemyslowi farmaceutycznemu.Pracuje na oddziale intensywnej terapii wiele lat i nie wyobrazam sobie tego zeby nie bylo pewnych srodkow ktore sa konieczne do ratowania zycia chorym ktorzy sa prawie „`po tamtej stronie„W czasach , kiedy nie znano antybiotykow. nawet worek cebuli nie pomogl w „galopujacych suchotach„ i zapaleniu pluc , czy sepcie. Oczywiscie ze chemia ma skutki uboczne, ale jest niezbedna,i wybiera sie troche zla aby ratowac zycie! Do dzisiaj jest wiele ofiar wirusa Polio od czasu kiedy nie bylo szczepionki . tak ze przyznajmy panu Bogu swieczke a diablu ogarek. Bez przemyslu farmaceutycznego nasz los bylby tragiczny! pozostal by lisc babki, pajeczyna z przezutym chlebem na rany , a na zapalenie pluc – na trzy zdrowaski do pieca,albo rosol z czarnego koguta zabitego o polnocy.. Chwala wiec nauce i odkryciom ! dzieki ktorym srednia zycia wzrosla o 30 lat!
Ps. mak jest naturalny , z niego pochodzi opium, albo `kompot„dla tych ktorzy lubia.
curarra jest stara trucizna, grzyb szatan tez. moglabym wymienic wiele innych nazw, ale nie o to chodzi.naturalne to nie koniecznie znaczy dobre.Zdrowy rozsadeki wiedza jest konieczna zeby nie szkodzic !
tadeo said
Ależ oczywiście że dzięki nauce żyjemy dłużej i mniej umiera dzieci. Specjalnie napisałem, że medycyna naturalna w „większości” przypadków jest lepsza od farmaceutyków aptecznych, możemy jedynie mieć wątpliwości, czy w „większości”. A swoją drogą już tyle naczytałem się o „potężnym” lobby farmaceutycznym, że nawet największe organizacje międzynarodowe nie oparły się jego wpływom. Chodzi o nabijanie ludzi po kieszeni coraz to nowymi i często droższymi lekarstwami, czyli o ich intencje. Czy jeszcze myślą o drugim człowieku, czy tylko o tym, by więcej zarobić. Niestety urodziłem się takim idealistą i ciężko mi z tym na tym świecie. W każdym razie byłbym tutaj bardziej ostrożny w ocenie, jeśli chodzi o przemysł farmaceutyczny.
terraustralis said
Zona powiedziala, ze wszystkie te wirusy maja tez swoja inteligencje. Nigdy nie zabijaja 100% ludnosci bo zginelyby i same. Wiec zostawiaja przykladowo 10% ludzi przy zyciu. Co nie przeczy ze czosnek czy cebula sa zdrowe jako ze maja w sobie siarke.
A niezaleznie w oparciu o siarke zostaly stworzone pewne lekarstwa.
Pozdrawaim.