Rukiew wodna najzdrowszym warzywem na świecie.
Posted by tadeo w dniu 7 czerwca 2021
Rukiew wodna – właściwości lecznicze. Gdzie kupić rukiew wodną?
Monika MajewskaUdostępnijZOBACZ GALERIĘ4 ZDJĘCIA
Rukiew wodna to roślina, której właściwości lecznicze znano już w starożytności. Współcześni naukowcy twierdzą, że to najzdrowsza roślina na świecie, która dodatkowo opóźnia proces starzenia skóry. W związku z tym koniecznie trzeba ją wykorzystać w kuchni, np. tak, jak zrobili to kucharze z pałacu Buckingham, którzy przygotowali potrawę z rukwią wodną na wesele księcia Williama z księżną Catherine. Sprawdź, jakie właściwości ma rukiew wodna, gdzie można ją kupić i jakie zastosowanie ma w kuchni.
Spis treści:
- Rukiew wodna najzdrowszym warzywem na świecie?
- Rukiew wodna – właściwości antynowotworowe
- Rukiew wodna – wartości odżywcze (w 100 g)
- Rukiew wodna na awitaminozę
- Rukiew wodna eliksirem młodości
- Rukiew wodna – zastosowanie w kuchni
Rukiew wodna (Nasturtium officinale), inaczej rzeżucha wodna, to roślina należąca do rodziny kapustowatych, której właściwości lecznicze są znane od starożytności.
W medycynie ludowej jest stosowana jako remedium na zaparcia, zaburzenia pracy wątroby i kaszel. Współczesna fitoterapia poleca ją także osobom nerwowym.
Jednak ci, którzy chcieliby sprawdzić właściwości lecznicze tej rośliny, muszą szukać jej w sklepach, ponieważ w Polsce w stanie naturalnym trudno ja spotkać.
Niektórzy podają, że rośnie jedynie w zachodniej części naszego kraju (jak sugeruje nazwa – na łąkach wokół źródeł i potoków lub w płytkich wodach). Poza tym łatwo ją pomylić z rzeżuchą gorzką (Cardamine amara L.).
Gdzie można kupić rukiew wodną? Zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i hipermarketach.
Rukiew wodna najzdrowszym warzywem na świecie?
Rukiew wodna jest skarbnicą najważniejszych składników mineralnych, witamin i innych substancji odżywczych, co czyni ją najzdrowszym warzywem na świecie – przekonują badacze z William Paterson University.
Przeanalizowali oni 47 warzyw i owoców pod kątem zawartości 17 najważniejszych dla zdrowia człowieka składników i doszli do wniosku, że rukiew wodna nie ma sobie równych.
Wyprzedziła nawet tak zdrowe warzywa, jak brokuły, jarmuż i pomidory.
Warto wiedzieć, że Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) oficjalnie umieściło rukiew wodną na pierwszym miejscu w rankingu zdrowej żywności.
Rukiew wodna – właściwości antynowotworowe
Włączenie rukwi wodnej do jadłospisu może uchronić przed rozwojem raka. Takiego zdania są brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Ulster. Wszystko dzięki substancjom o nazwie izotiocyjaniany, które odpowiadają za charakterystyczny smak rukwi.
Zdaniem badaczy izotiocyjaniany hamują namnażanie komórek rakowych w guzach, a także chronią przed nawrotem nowotworu.To ci się przyda
Rukiew wodna – wartości odżywcze (w 100 g)Wartość energetyczna – 11 kcalBiałko ogółem – 2.30 gTłuszcz – 0.10 gWęglowodany – 1.29 g (w tym cukry proste 0.20)Błonnik – 0.5 gWitaminyWitamina C – 43 mgTiamina – 0.090 mgRyboflawina – 0.120 mgNiacyna – 0.200 mgWitamina B6 – 0.129 mgKwas foliowy – 9 µgWitamina A – 3191 IUWitamina E – 1 mgWitamina K – 250.0 µgMinerałyWapń – 120 mgŻelazo – 0.20 mg Magnez – 21 mgFosfor – 60 mg Potas – 330 mgSód – 41 mg Cynk – 0.11 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Rukiew wodna na awitaminozę
W związku z tym, że rukiew wodna zawiera najważniejsze dla zdrowia człowieka witaminy, wyciąg z tej rośliny (glikonasturcyna) jest podawana osobom zmagającym się z awitaminozą – niedoborem lub brakiem pewnych witamin. Warto wiedzieć, że rukiew zawiera więcej beta-karotenu niż słynąca z niego marchewka. Ponadto można w niej znaleźć witaminę C, której ma więcej niż cytrusy – owoce, które powszechnie uznaje się za skarbnicę kwasu askorbinowego. Z kolei pod względem zawartości potasu przewyższa pomidory, które uchodzą za najlepsze źródło tego pierwiastka.
Dodaj komentarz